'Bij een fusie van gemeenten is het zoeken naar dezelfde manier van werken'

Tijdens de fusie van de gemeenten Veghel, Schijndel en Sint-Oedenrode kreeg groenadviseur Ellen Prosée groen licht voor het gebruik van het Handboek Bomen in de nieuwe fusiegemeente Meierijstad.

 

In haar gemeente Schijndel werkte ze voor de fusie 1,5 jaar met het Handboek Bomen en daar werd het door alle betrokkenen direct enthousiast ontvangen. In de nieuwe gemeente Meierijstad, die sinds 1 januari 2017 bestaat, is het nog zoeken naar dezelfde aanpak van de voormalige gemeentes. Dit heeft tijd nodig volgens Ellen. “Op alle gebieden zijn we in de gemeente nog zoekende naar wie wat gaat doen. Dat geldt ook voor het groenbeheer. Tijdens de fusie gingen de gemeentes akkoord met het toepassen van het Handboek Bomen, maar in de praktijk is het nog niet door iedereen aanvaard.”

 

Toetsingskader
Vooral het duidelijk benoemen van alle situaties en regels spreekt Ellen aan. “In Schijndel hebben we er erg goede ervaringen mee. We gebruikten het handboek bij een aantal straatrenovaties en bij nieuwbouwprojecten. Zowel de mensen van de civiele techniek, de riolering als het groenbeheer wisten waar ze aan toe waren en werkten goed samen. We hoeven niet meer het wiel uit te vinden en er is een makkelijk toetsingskader. Belangrijk is wel dat er een goede toezichthouder is die akkoord kan geven voor het geleverde werk.”

 

Groeiruimte
Als voorbeeld noemt ze de boven- en ondergrondse renovatie van de Zwembadweg. “Aan twee zijden zijn platanen geplant waarbij we groeiruimte voor de wortels over de hele lengte van de weg hebben gecreëerd. Zo hebben de wortels alle ruimte en geven ze nooit meer opdruk. Doordat we bij de renovatie zowel de bovenkant als de onderkant van de weg meepakten, ben je op de lange duur goedkoper uit. Nu heb je alleen meer materiaalkosten. Anders had je over een aantal jaar de weg moeten herstellen in verband met de opdruk van de wortels. Dat kost veel meer geld, en er is ook meer overlast voor de bewoners.”

 

Opdrukkende wortels
Als voorbeeld van opdrukkende wortels noemt ze de Morgenstraat. “Twintig jaar geleden werden er daar platanen geplant zonder voldoende ondergrondse groeiruimte. We zijn nu aan het kijken of we het nog kunnen renoveren. Eerst moeten we onderzoeken of de wegprofielen geschikt zijn en of er genoeg ruimte is onder de weg. Bovendien weten we niet hoe de wortels nu lopen. Dit is een flinke klus die we hadden kunnen voorkomen door het bij de aanleg mee te nemen.”

 

Vertrouwen
De groenmedewerkers in Meierijstad waren allemaal direct enthousiast. Het zijn vooral de civiele medewerkers die hun eerste ervaring nog moeten opdoen voordat ze zijn overtuigd. Ellen heeft er vertrouwen in dat het goed komt. “Dit heeft allemaal tijd nodig. Rome is tenslotte ook niet op één dag gebouwd.”

Bij een fusie van gemeenten is het zoeken naar dezelfde manier van werken

Alle ervaringen