Iedereen is op zoek naar eenduidige afspraken

De gemeente Utrecht telt 160.000 bomen die nu stuk voor stuk worden beheerd volgens het handboek van het Norminstituut Bomen. Dit was volgens Erik Alberts vijf jaar geleden nog ondenkbaar.

 

De ontwikkelingen gaan hard sinds de teamleider Bos & Bomen en boombeheerder drie jaar geleden in contact kwam met het Norminstituut Bomen. Waar hij na de kennismaking tijdens de Landelijke Gebruikersdag nog erg sceptisch ten aanzien van het meten van de resultaten thuiskwam, kijkt hij er nu heel anders tegenaan. “Mijn eerste reactie was: Waarom zou een aannemer ook beoordelen? Maar al snel realiseerde ik me, dat als het dan toch gaat gebeuren, je er beter aan de voorkant zelf in mee kunt gaan. We kunnen tenslotte beter met elkaar meedenken dan alleen aansturen. Hoe langer ik erover nadacht, hoe enthousiaster ik werd. Samen met collega-boombeheerder Jeroen van Gaalen, heb ik zelfs meegedacht over de beoordelingscriteria van de Resultaatsmeter van het Norminstituut Bomen en samen zaten we in de eerste examengroep Controleur Handboek Bomen. Boommonitor online helpt ons om een goede groeiplaatsinrichting te krijgen voor de juiste boom op de juiste plek.”

 

“Een verkeerde boom op de verkeerde plek kost tenslotte tijd en dus geld”

 

Duidelijke afspraken
“Een ander groot verschil met voorgaande jaren is dat alle partijen in Utrecht nu hetzelfde beeld voor ogen hebben. Er was in het groenbeheer vaak onduidelijkheid en dat leverde regelmatig discussies op. Als je tien mensen liet snoeien, kreeg je tien verschillende bomen. Nu zijn er duidelijke afspraken over en iedereen weet waar hij aan toe is. Je hebt nu geen discussies meer over de hoofdlijnen, hooguit over wat details.”

 

“Je hebt nu geen discussies meer over de hoofdlijnen bij het snoeien, hooguit over wat details.”

 

Begeleidingssnoei
“Je merkt in deze tijd dat iedereen op zoek is naar eenduidige afspraken. De huidige manier van aanbesteden vraagt erom. Je wilt als gemeente duidelijkheid over de eisen en wat een aannemer kan bieden. Niemand zit te wachten op discussies; niet tijdens de werkzaamheden, maar ook niet achteraf. Dit geldt zeker voor een grote gemeente als Utrecht. We werken hier met ongeveer 15 mensen in het boombeheer binnen de gemeente Utrecht. In Utrecht hebben we de stad verdeeld in tien wijken, met ieder een eigen groenploeg. Inmiddels heeft elke groenploeg (die het onderhoud doet van bomen tot 15 jaar) dezelfde cursus begeleidingssnoei gehad. Je ziet het eerste duidelijke resultaat bij deze bomen.”

 

Proef
“We werken nu met een raamcontract dat nog tot medio 2019 loopt. Maar het mooie is, dat onze huidige aannemer, de firma Bron, zelf ook licentiehouder is geworden van het Norminstituut Bomen. Dit najaar starten we met deze aannemer met een gezamenlijke proef: snoeien met toepassing van de Resultaatsmeter. Hiervoor kiezen we nog een wijk. In het nieuwe bestek willen we de Resultaatsmeter gaan toepassen.”

Handboek Bomen zorgt voor verbinding tussen ontwerpers, beheerders en de uitvoering

Alle ervaringen