Bomen snoeien volgens Handboek Bomen

Onderdeel van Thema
Bomenposter
26 maart 2015

“We willen onze bomen graag (laten) snoeien conform het Handboek Bomen, maar wat moeten we dan precies doen, of juist laten?” Dat is een vraag die we geregeld krijgen tijdens presentaties. Inmiddels zijn er naast het Handboek Bomen verschillende hulpmiddelen zoals de bomenposter Snoeien Bomen en binnenkort de cursus Snoeien conform Handboek Bomen.

Het Handboek Bomen geeft in tekst en beeld weer hoe bomen op de juiste wijze gesnoeid moeten worden. Dat begint met de vaststelling van definities van bijvoorbeeld begeleidings- en onderhoudssnoei. Ook de uitleg van de tijdelijke en blijvende kroon vormt een belangrijk uitgangspunt. Op de bomenposter Snoeien Bomen worden de hoofdpunten duidelijk zichtbaar weergegeven in overzichtelijke figuren. De bomenposters zijn voor iedereen, dus ook voor lezers zonder licentie, beschikbaar achter de login. De gebruikersnaam is Gast en het wachtwoord is Welkom. De eerste bomenposter Snoeien Bomen is onlangs tijdens een KPB-ISA themadag toegelicht door Henri Rogaar en daarna overhandigd aan voorzitter Martijn van der Spoel.

Boomverzorgers en directievoerders/toezichthouders die hun kennis over het snoeien volgens het Handboek Bomen willen bijspijkeren of opfrissen, kunnen binnenkort terecht bij het Opleidingscentrum Bomen Openbare Ruimte. Dit opleidingscentrum zal een speciale cursus verzorgen over snoei conform het Handboek Bomen. Via de website kunt u informatie opvragen.