Nu ook DIB – BVC
10 okt 2022

In het huidige examen Data Inspecteur Bomen (DIB) worden kennis en vaardigheden van boomveiligheidskenmerken (BVC) en het cyclisch onderhoud getoetst. Om in de markt een opstap te bieden voor het huidige DIB-certificaat, is het vanaf 2023 ook mogelijk om de opleiding DIB BVC te volgen en het examen hiervoor af te leggen. Dit examen is dus zonder onderhoudskenmerken.

Bij het DIB BVC-examen is ook de, voor sommigen best pittige, sortimentskennis wat lager ingeschaald. In plaats van circa 200 stuks wetenschappelijke geslachtsnamen, soorten en cultivars is het voor DIB BVC voldoende om circa 60 stuks wetenschappelijke geslachtsnamen te beheersen.

Het praktijkexamen wordt afgenomen in een reƫle situatie (woonwijk), onder gezonde tijdsdruk. De natuurlijke omgevingsfactoren spelen dus ook een rol. De inspecteurs kunnen met een goed examenresultaat aantonen dat ze beschikken over de noodzakelijke BVC-kennis en -vaardigheden.

Het reguliere DIB- en het DIB-BVC examen zijn afgestemd op de opname en registratie van datakenmerken volgens de landelijke richtlijn van de Boomveiligheidsregistratie (BVR) en het Handboek Bomen van het Norminstituut Bomen. Opdrachtgevers kunnen het certificaat DIB met vermelding van de betreffende module voorschrijven in bestekken en werkomschrijvingen. Het onderdeel BVC binnen de beide DIB-certificaten is (ten minste) gelijkwaardig aan het certificaat BVC van Stichting Groenkeur.

Alle reeds gecertificeerde data-inspecteurs zijn te vinden in het Landelijk Register van Norminstituut Bomen.

TERUG