Osnabrücker Baumpflegetage 2018

Onderdeel van Thema
Evenementen
18 september 2018

Op 4 en 5 september jl. hebben Henri Rogaar en Willem Zevenbergen in Duitsland de 36e editie van het congres Osnabrücker Baumpflegetage bezocht aan de Hochschule in Osnabrück. Twee volle dagen met een interessant programma van meer en minder bekende sprekers over uiteenlopende onderwerpen. Bij de opening van het evenement werd door de Duitse Boomkoningin Anne Köhler de tamme kastanje (Esskastanie) geroemd om zijn kwaliteiten en vervolgens uitgeroepen tot boom van het jaar.

Er waren veel mensen uit de Duitse vakwereld op het congres aanwezig. Gemeentelijke groenbeheerders, boomverzorgingsaannemers, zelfstandige boomspecialisten op het gebied van uitvoering en advies en natuurlijk ook studenten.

De onderwerpen waren van een wetenschappelijk hoog niveau, zoals de resultaten van onderzoek naar de beweging van bomen in de wind met behulp van frequentiemetingen en het toepassen van bestendige boomsoorten die de klimaatveranderingen kunnen bijhouden. Voor dit laatste onderwerp is uitgebreid onderzoek gedaan naar de herkomst van zaaigoed uit verschillende (hoogte)regio’s in Europa.

Tussen de lezingen door was er gelegenheid een beurs voor standhouders te bezoeken. Hier stonden diverse bedrijven, waaronder twee Nederlandse firma’s (TFI International en Koers Beheer BV), die hun specialistische diensten en producten onder de aandacht brachten.

Op de tweede dag waren er workshops waaraan deelgenomen kon worden. Een uiteenzetting over bijvoorbeeld het snoeien van geleverd plantgoed op de plantlocatie was verhelderend. Onder leiding van een Duitse vakspecialist werd bekeken hoe de jonge bomen op het terrein het beste op hun definitieve standplaats kunnen worden voorbereid.

In een andere interessante workshop over boomwaardebepaling kwamen ook veterane bomen aan bod. Steeds meer mensen beseffen dat bij oude bomen de boomwaarde weliswaar afneemt, maar de ecologische waarde juist toeneemt. De discussie die volgde, waarbij werd gekeken naar de mogelijkheid om de ecologische boomwaarde met behulp van de rekenmethode-Koch goed in beeld te kunnen brengen, was zowel interessant als zinvol.

Kortom, we kijken terug op een mooi congres waarbij het ook goed was om in contact te komen met Duitse vakgenoten.