Hercertificering Data Inspecteurs Bomen
30 jun 2022

Het certificaat Data Inspecteur Bomen is drie jaar geldig. Omdat de vakwereld snel verandert, is dit een goede termijn om inspecteurs opnieuw aan de tand te voelen. Dat betekent dat medio vorige jaar de ‘oudste’ Data Inspecteurs Bomen toe waren aan hercertificering. En gelukkig zien we nu elk examen inspecteurs terug voor hercertificering.

De Data Inspecteur Bomen wordt getoetst op zijn kennis en vaardigheden. Allereerst gaat het om de inventarisatie en eenduidige registratie van boomgerelateerde data. Naast basisgegevens van de boom, zoals boomnummer (ID) en boomsoort, wordt de opname van boomveiligheidskenmerken (BVC) getoetst. Ook registreert de Data Inspecteur Bomen kenmerken voor het cyclisch onderhoud. Om deze inventarisatie en registratie eenduidig uit te voeren, zijn gestandaardiseerde kenmerken en keuzeopties nodig. Deze zijn gebundeld in het Handboek Bomen | H14 | Dataregistratie bomen.

Vanaf het volgende examen, na de zomer, zijn de handleiding (lesstof) en het examen voor de data-inspecteurs aangepast op Handboek Bomen 2022.

Het praktijkexamen wordt afgenomen in een reële situatie (woonwijk) om zo te toetsen of de kandidaat werkelijk over de vaardigheden beschikt. Er is gezonde tijdsdruk en de natuurlijke omgevingsfactoren spelen een rol. De inspecteurs kunnen met een goed examenresultaat aantonen dat ze beschikken over de noodzakelijke kennis en vaardigheden.

Inmiddels zijn er in heel Nederland voldoende Data Inspecteurs Bomen (circa 200) beschikbaar om aan de vraag te voldoen. Bij een uitvraag voor boomveiligheidscontrole is een certificaat Data Inspecteur Bomen het enige complete persoonscertificaat voor de dataregistratie van veiligheids- én onderhoudskenmerken. Alle gecertificeerde inspecteurs zijn te vinden in het landelijk register van Norminstituut Bomen.

TERUG
Nieuwe chat starten

Er is helaas een technische fout opgetreden. Wil je ons helpen deze chatbot te verbeteren? Meld wat er misging via info@norminstituutbomen.nl. Alvast bedankt!

Veld mag niet leeg zijn