
Om licentiehouders wegwijs te maken, hebben we korte instructiefilms gemaakt. Met deze instructiefilms kun je kennis maken met onze organisatie én instrumenten. In zes korte films van maximaal vijf minuten worden de belangrijkste onderdelen toegelicht. Handig als je nog niet eerder met een bepaald instrument hebt gewerkt, meer wil weten over een instrument of een nieuwe collega kennis wil laten maken met Norminstituut Bomen. In de zes video’s komen de volgende onderwerpen aan bod: Introductie organisatie, Handboek Bomen, Bomennorm, Boommonitor, Bomenposters en de Kennisbank.
Introductie organisatie
In de introductievideo stelt Marc Meijer, directeur Norminstituut Bomen, de organisatie voor. In een korte samenvatting neemt hij je mee in het verhaal van de stichting. De missie, instrumenten en doelen komen aan bod.
Bekijk hier de instructiefilm: introductie organisatie.
Handboek Bomen
In de instructiefilm Handboek Bomen vertelt Willem Zevenbergen, consulent Norminstituut Bomen, meer over Handboek Bomen 2022. Wat houdt het in en waar kun je het voor gebruiken? Daarnaast licht hij toe hoe je het als opdrachtgever of opdrachtnemer kunt gebruiken in je beleid of ontwerp.
Meer weten? Bekijk hier de instructiefilm: Handboek Bomen.
Bomennorm
In de instructiefilm Bomennorm licht Tom Corton, consulent Norminstituut Bomen, toe wat de Bomennorm inhoudt. Hierbij richten we ons op de 30% kroonbedekking van 3+30+300-vuistregel van Cecil Konijnendijk, de ondergrens voor een gezonde leefomgeving. Deze 30% vertalen we naar 2,2 m3 boomkroonvolume per vierkante meter. Tom vertelt je meer over de manier hoe je een nulmeting kunt doen in jouw gemeente of stad, om vervolgens je ambitie in kaart te brengen. Op die manier kun je naar die gezonde leefomgeving toewerken.
Bekijk hier de instructiefilm: Bomennorm.
Boommonitor
In de instructiefilm Boommonitor legt Tom Corton, consulent Norminstituut Bomen, uit hoe dit rekenprogramma werkt. Hij neemt je mee in de gebruiksgemakken van de rekentool en geeft aan hoe je een ontwerp zo vormgeeft dat het daadwerkelijk leidt tot gezonde grote bomen. Krijg inzage in het opzetten van een eigen project: bereken per boomsoort de specifiek benodigde boven- en ondergrondse groeiplaats, bekijk foto’s, ecosysteemdiensten en de eindomvang van de boom en maak hier een praktische pdf-rapportage van.
Meer weten? Bekijk hier de instructiefilm: Boommonitor.
Bomenposter
In de instructiefilm Bomenposter legt Tom Corton, consulent Norminstituut Bomen, uit waar de bomenposter voor bedoeld is en welke varianten er beschikbaar zijn. De poster ‘Werken rond bomen’ is een communicatiemiddel om buiten in het veld aan te geven wat er wel en niet mag rond bomen. Je mag best veel werkzaamheden uitvoeren, maar wel onder voorwaarden. De Bomenposter helpt om bij (bouw)projecten zowel de aannemers als de omwonenden te informeren over beschermen van bomen.
Bekijk hier de instructiefilm: Bomenposter.
De Kennisbank
In de instructiefilm Kennisbank legt Willem Zevenbergen, consulent Norminstituut Bomen, uit hoe de Kennisbank werkt en wat je er allemaal mee kunt. De Kennisbank biedt je een actueel overzicht van relevante informatie voor het uitvoeren van kwaliteitszorg rond bomen, zoals: artikelen en publicaties uit vakbladen en onderzoeksrapportages van gemeenten. Daarnaast kun je alle instrumenten inzien, zoals Handboek Bomen, die je slim kunt doorzoeken en delen.
Bekijk hier de instructiefilm: Kennisbank.
Met deze zes instructiefilms leer je onze organisatie en instrumenten beter kennen. Deel ze gerust met (nieuwe) collega’s en draag bij aan een gezonde leefomgeving.