Landelijke Bomennorm
11 jul 2024

Afgelopen Landelijke Gebruikersdag, op 30 mei in Breda, is de Landelijke Bomennorm gepresenteerd. Deze norm biedt uitkomst voor de vergroeningsopgave.

Bomen vormen een belangrijke bijdrage voor een gezonde leefomgeving. Maar wanneer is de gemeente, wijk of buurt groen genoeg? Welke bomen kunnen het beste gespaard worden bij een herinrichting? Als na een rioolrenovatie de straat klimaatbestendig wordt ingericht, hoeveel bomen moeten er dan komen? Hoe kunnen we zien of een ‘groengekleurd’ ontwerp van een nieuwe wijk écht groen wordt na oplevering? Op deze en andere vragen geeft de Landelijke Bomennorm antwoord.

Tot nu toe ontbrak het aan een instrument om te berekenen hoeveel groen (in de vorm van bomen) nodig is voor een gezonde leefomgeving. Daarom heeft het bestuur van Norminstituut Bomen een Landelijke Bomennorm laten opstellen. In deze brochure geven we uitleg over deze norm en hoe je ermee aan de slag kunt. Met deze korte film kun je collega’s of bestuurders informeren over de norm.

De Landelijke Bomennorm, die onderdeel uit kan gaan maken van de landelijke groennorm, geeft aan hoeveel boomkroonvolume een gebied nodig heeft. Een sterk boomkroonvolume (zie Overzicht Landelijke Bomennorm) is een voorwaarde voor een gezonde leefomgeving. Nog niet overal is een sterk boomkroonvolume aanwezig. Veel gebieden hebben een matig boomkroonvolume of zelfs nog minder dan dat. In die gebieden ligt een vergroeningsopgave.

De Landelijke Bomennorm is in afstemming met een expertgroep opgesteld. Cecil Konijnendijk, de bedenker van de 3+30+300 regel, is nauw betrokken geweest bij de totstandkoming.

We hebben over de Landelijke Bomennorm een webinar georganiseerd. Klik op deze link om de webinar terug te kijken. Ook zijn er de komende periode nog verschillende sessies verspreid over het land waar de Landelijke Bomennorm in combinatie met de Omgevingswet uitgebreid wordt toegelicht.

Log in en schrijf je vooral direct in, het aantal plaatsen is beperkt!

TERUG
Nieuwe chat starten

Er is helaas een technische fout opgetreden. Wil je ons helpen deze chatbot te verbeteren? Meld wat er misging via info@norminstituutbomen.nl. Alvast bedankt!

Veld mag niet leeg zijn