Meer aandacht voor boombescherming
4 jul 2023

Het is druk in de openbare ruimte. We willen voorzien in verlichting, laadpalen, camera’s en nog veel meer. En we willen ook extra bomen planten voor de vergroening van het stedelijk gebied. In veel gevallen blijkt de ruimte echter beperkt. Bomen gezond oud laten worden en effectief functies laten vervullen lijkt dus slimmer. Eenvoudig is dat echter niet.

Oude bomen leveren meer functies dan jonge kleine bomen. Het behouden van het boomkroonvolume (BKV) krijgt dan ook steeds vaker prioriteit. Met een energietransitie voor de deur en alle nieuwe kabels en leidingen die worden gelegd, is uitval van BKV een groot risico. Het bestuur van Norminstituut Bomen erkent dit risico en heeft het team de opdracht gegeven om boombescherming beter onder de aandacht te brengen.

We zijn daarom in gesprek gegaan met medewerkers van onder andere gemeenten, netbeheerders, aannemers, adviesbureaus en architecten. Waar zien zij bedreigingen en vooral kansen? Wat doen ze nu al en wat niet? Op de Landelijke Gebruikersdag presenteerden we de speerpunten waar we mee aan de slag gaan: communicatie, normering en kennisdeling. Waarbij we er bewust voor kiezen om meer voorlichting te geven aan de niet-groene bedrijven (civiel, infra). Het is van belang dat ook zij inzien dat bomen beschermd moeten worden. Aan ons de taak om uit te leggen hoe dat kan!

TERUG
Nieuwe chat starten

Er is helaas een technische fout opgetreden. Wil je ons helpen deze chatbot te verbeteren? Meld wat er misging via info@norminstituutbomen.nl. Alvast bedankt!

Veld mag niet leeg zijn