
Donderdag 15 mei was theater Odeon in Zwolle het decor voor de Landelijke Gebruikersdag. Wethouder Anja Roelfs heette ons welkom in het prachtige zonovergoten Zwolle. Vervolgens vertelde ontwerper Han Goodijk over de nieuwe houten loopbrug over het spoor, de Passerelle. Deze brug zorgt voor een verbindende wandelroute tussen de historische binnenstad en het nieuwe centrumgebied. Daarnaast vulden interessante inhoudelijke lezingen over ons groene vakgebied het programma. In deze fotoreportage kun je de sfeer goed proeven.
Namens het bestuur
Voorzitter Niek van ’t Wout nam het jaarverslag door en vertelde de nieuwste ontwikkelingen. Daarnaast vond er een bestuurswissel plaats. Volgens het rooster van aftreden maakten bestuursleden Bart Mellema van gemeente Utrecht en Dennis Noordman van gemeente Zwolle plaats. Aan de hand van een korte film stelden we onze nieuwe bestuursleden voor: Rogier Mulder van gemeente Utrecht en Iman Koster, voormalig directeur bestuurder van CROW.
Groen in en om de Stad
Melanie Brunings lichtte toe hoe de Bomennorm aansluit bij de Handreiking GIOS. Vervolgens presenteerden Loes van Wolferen van ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening en Patrick de Groot van Arcadis de stand van zaken rond de Handreiking GIOS.
Financiële baten van bomen
Mark Bode en Jonne Velthuis namen ons mee in hun nieuwe onderzoeksproject. Bomen zijn van onschatbare waarde in de openbare ruimte, maar hoe vertaal je alle voordelen naar een concrete financiële waarde? In samenwerking met Rebelgroup zijn we het onderzoek financiële baten van bomen gestart. Tijdens hun lezing vertelden Mark en Jonne hoe ze in kaart brengen wat een boom in euro’s waard is.
Muzikaal intermezzo
Na een uitgebreide lunch namen de bezoekers opnieuw plaats in de zaal, waar zij aangenaam verrast werden door een muzikaal intermezzo van violiste Judith van der Klip. Zij speelde drie prachtige composities, elk met een eigen karakter en genre. Tussendoor vertelde ze meer over haar passie voor vioolspelen en haar bijzondere viool, gemaakt van spar en esdoorn.
Boomwaarde volgens Handboek Bomen
John van den Berg deelde de werkwijze van gemeente Venlo. Zij lopen in Nederland voorop als het gaat om toekomstbestendig boombeheer. Aan de hand van Handboek Bomen volgen zij de richtlijnen voor een optimale groeiplaats. Want een boom die de ruimte krijgt om te groeien, blijft gezond, kan al zijn ecologische functies vervullen en draagt tientallen jaren bij aan een groene en leefbare omgeving. Zo werkt Venlo niet alleen aan méér bomen, maar vooral aan grotere en gezondere bomen voor de toekomst.
CSI Trees – Klimaatbomen met toekomst
Marc Ravesloot van Wageningen University & Research presenteerde zijn nieuwe onderzoek naar klimaatbomen met toekomst. Bomen spelen een cruciale rol in het tegengaan van hittestress, maar niet alle soorten zijn bestand tegen langdurige warmte. Hierdoor kunnen sommige bomen niet optimaal groeien en hun ecologische functies niet goed vervullen. Om steden beter te beschermen tegen hitte, is het belangrijk om te weten welke boomsoorten het meest geschikt zijn voor een veranderend klimaat. Het CSI Trees project richt zich de komende jaren op het ontwikkelen van een nieuwe methodiek om klimaatbestendige stadsbomen te identificeren.
Afronding en vooruitblik
Na deze intensieve en geslaagde dag was het leuk om te zien dat veel licentiehouders ook deze keer nog even bleven om bij te praten. Opdrachtgevers en -nemers zijn in onze vakwereld duidelijk verbonden.
Bij het verlaten van Odeon ontvingen de deelnemers het bomenboekje ‘Het is groot, groen en het leeft’, een boek over bomen in de stad namens onze campagne Bomenzijnbelangrijk.nl. Wij kijken terug op een fantastische dag en danken alle bezoekers en sprekers hartelijk voor hun komst en bijdrage!
Volgend jaar is er natuurlijk weer een Landelijke Gebruikersdag. In 2026 verwelkomen we alle licentiehouders graag in Den Bosch.