Terugblik Landelijke Gebruikersdag Apeldoorn
30 mei 2023

Op donderdag 25 mei 2023 streek de voltallige bezetting van Norminstituut Bomen, samen met (een gedeelte van) het bestuur, sprekers en licentiehouders neer in De St@art te Apenheul, Apeldoorn voor de jaarlijkse Landelijke Gebruikersdag. Het prachtige Stadspark Berg & Bos was decor voor de bijeenkomst en de vakinhoudelijke quiz, waarbij de deelnemers het boomkroonvolume van negen prachtige bomen konden raden. Bekijk hier de sfeerimpressie.

Na een warm welkom door wethouder Danny Huizer werden we meegenomen in de wereld van de apen. En wat we eigenlijk al wisten is door Lisette van den Berg van Apenheul bevestigd; wij mensen lijken best veel op apen.

Vervolgens deden bestuursleden Niek van ’t Wout en Peter Huis in ’t Veld, zoals een stichting betaamt, verslag over het jaar 2022. Ook deelden ze hun ervaringen van het eerste jaar als bestuurslid. Gelukkig zijn deze positief en staat het bestuur te trappelen om de ingeslagen weg de komende jaren te vervolgen.

Na een korte koffiepauze met natuurlijk ook appeltaart, was het eindelijk tijd voor het hoofdthema van de dag: ‘Hoe en waarom beschermen we het boomkroonvolume?’. En wie kan dit onderwerp beter inleiden dan onze eigen Henri Rogaar? Na zijn presentatie wist iedere deelnemer alle ins en outs van het boomkroonvolume (BKV).

En dat kwam goed uit, want Rogier Mulder, Senior adviseur groen- en boombeheer bij gemeente Tilburg, liet zien hoe in Tilburg het Handboek Bomen 2022 met succes wordt toegepast. Met een team gedreven collega’s weet Rogier binnen zijn gemeente veel processen effectief in te richten.

Vlak voor de lunch was het tijd voor een beetje ontspanning met een vakinhoudelijke quiz. En het moet gezegd; collega Tom Corton vervulde de rol van quizmaster met verve.

Op het terrein van het congrescentrum staan veel mooie (oude) bomen. Van negen van deze bomen mochten de deelnemers het boomkroonvolume raden. En dat viel nog niet mee, bleek uit de resultaten. En zoals het hoort bij een quiz, was er een winnaar. De ‘levensgrote’ aap mocht als trofee mee naar huis.

Na een ontspannen lunch, voornamelijk buiten in de zon genuttigd, gingen we nog even de diepte in met elkaar. Boombescherming is voor velen een prioriteit, maar effectief is het meestal nog niet.

Henri Rogaar legde uit hoe de processen bij veel gemeenten lopen, en waar verbeterkansen liggen. Een groot aantal interviews met betrokkenen van gemeenten leidde tot deze inzichten. Ook gaf Henri aan met welke kansen ten aanzien van dit onderwerp het Norminstituut Bomen de komende tijd aan de slag gaat.

Melanie Brunings opende met de laatste presentatie de discussie over de Bomennorm. Iedereen is het er wel over eens dat de Bomennorm er moet komen. Maar hoe de norm er uit moet zien en hoe deze toegepast moet worden, geeft nog veel discussie. En dat is goed, want zonder discussies komt niets tot leven. Ook met dit onderwerp gaan wij de komende tijd aan de slag!

Daarmee was het inhoudelijke programma ten einde en tijd om af te sluiten met een hapje en een drankje. Het doet ons altijd goed om te zien dat na zo’n lange dag veel licentiehouders blijven ‘plakken’ om nog even bij te praten. Bij het verlaten van de St@art Apenheul ontvingen de bezoekers de nieuwe posters Werken rond bomen, Functies van bomen en de Bomen zijn belangrijk bumperstickers.

We kijken terug op een hele mooie dag. Dank aan alle bezoekers en sprekers! Volgend jaar is er natuurlijk weer een Landelijke Gebruikersdag en wel op 30 mei in Breda.

TERUG
Nieuwe chat starten

Er is helaas een technische fout opgetreden. Wil je ons helpen deze chatbot te verbeteren? Meld wat er misging via info@norminstituutbomen.nl. Alvast bedankt!

Veld mag niet leeg zijn