Terugblik Landelijke Gebruikersdag Breda
3 jun 2024

Donderdag 30 mei 2024 was de imposante Grote Kerk in Breda het decor voor de jaarlijkse Landelijke Gebruikersdag. In deze fotoreportage kun je de sfeer bijna letterlijk proeven. Bij aanvang heette Peter Bakker, wethouder van gemeente Breda, de ruim driehonderd deelnemers hartelijk welkom in de stad. Daarna nam Richard van Hooijdonk de gasten mee in de trends op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI). En dat bleken er heel wat te zijn! Zelfs voor, of ook in combinatie met bomen, blijkt de wereld heel snel te veranderen.

Jaarverslag

Vervolgens blikten Niek van ’t Wout (voorzitter van de stichting) en bestuurslid Marie-José van den Bersselaar terug op de realisatie van de strategische doelen van afgelopen jaar. Ook deden ze een oproep voor nieuwe bestuursleden. Komend jaar treden conform de statuten twee bestuursleden terug. Was je niet aanwezig maar heb je interesse in deze functie? Stuur ons dan een mail om je interesse kenbaar te maken.

Lancering Landelijke Bomennorm

Na de koffiepauze stond het hoofdthema van de dag op het programma. Melanie Brunings presenteerde samen met prof. dr. Cecil Konijnendijk de ‘Landelijke Bomennorm’. Na deze presentatie hadden alle deelnemers inzicht in het hoe en waarom en inhoud van de norm. Bekijk deze film en onze brochure voor een beknopte, maar duidelijke uitleg van de Landelijke Bomennorm.

Vraag het Handboek Bomen

Ook de wereld van licentiehouders verandert door alle actualiteiten snel. Met aandacht voor klimaat en bomen willen wij geïnteresseerden op laagdrempelige wijze gevalideerde kennis bieden. Daarom presenteerden we op de Gebruikersdag met gepaste trots de AI applicatie ‘Vraag het Handboek Bomen.

We verwachten hierdoor meer interesse voor Handboek Bomen te creëren en het handboek bovendien toegankelijker te maken. De deelnemers konden tijdens de lunch aan de slag met de applicatie en waren net als wij verbaasd over de snelle en correcte beantwoording van alle gestelde vragen.

Gebruikerslicentie en DIB-Waarde

Na de lunch (en voor de liefhebbers een wandeling in Stadspark Valkenberg) nam Marieke Holthuijsen iedereen mee in de ervaringen van gemeente Den Helder. Goed om te zien hoe deze gemeente de instrumenten omarmt en daardoor mooie resultaten boekt.

Henri Rogaar blikte tot slot terug op de pilot van het certificaat Data Inspecteur Bomen | Waarde. Hij maakte duidelijk hoe vanuit dit certificaat verbindingen worden gelegd met boomkroonvolume (BKV) en monetaire waarde. We sloten de dag af met de uitreiking van de eerste certificaten DIB-Waarde aan de geslaagde kandidaten.

Afronding en vooruitblik

Na de intensieve en geslaagde dag was het leuk om te zien dat veel licentiehouders ook deze keer nog even bleven om bij te praten. Opdrachtgevers en -nemers zijn in onze vakwereld duidelijk verbonden.

Bij het verlaten van de Grote Kerk ontvingen de deelnemers een prachtige groene thermosbeker met de campagnetekst Bomenzijnbelangrijk.nl. Veelvuldig gebruik zorgt zo voor nóg meer bewustwording 😊.Wij kijken terug op een fantastische dag en danken alle bezoekers en sprekers hartelijk voor hun komst en bijdrage!

Volgend jaar is er natuurlijk weer een Landelijke Gebruikersdag. In 2025 heet bestuurslid Dennis Noordman ons op 15 mei welkom in Zwolle.

TERUG
Nieuwe chat starten

Er is helaas een technische fout opgetreden. Wil je ons helpen deze chatbot te verbeteren? Meld wat er misging via info@norminstituutbomen.nl. Alvast bedankt!

Veld mag niet leeg zijn