Update Boommonitor 2022
5 mei 2022

Vanaf de Landeljike Gebruikerdag, op 19 mei aanstaande, is Handboek Bomen 2022 beschikbaar. Om ervoor te zorgen dat alle instrumenten op elkaar afgestemd blijven, is Rekenprogramma Boommonitor geüpdatet. De nieuwe versie van Boommonitor is beschikbaar via de Kennisbank.

Nieuw in Boommonitor is de toevoeging van het zogenaamde Boomkroonvolume (BKV). Het BKV (m3) geeft aan welke kroonomvang en -volume een boom kan bereiken. Hierdoor ontstaat een goed beeld over de potentiele bijdrage van de boom aan de zogenoemde ecosysteemdiensten. Immers, des te groter een (gezonde) boom, des te meer draagt de boom bij aan de ecosysteemdiensten. De BKV wordt in het Handboek Bomen 2022 gebruikt binnen de BEA, (het nieuwe hoofdstuk 20) Bomenbalans en een Bomenontwerp, zodat projecten en ontwerpen niet alleen worden beoordeeld op aantallen maar vooral ook op kroonomvang en boomkroonvolume.

Het tabblad van de Boomwaarde is komen te vervallen. Een vernieuwde boomwaarde- boomschade-indextabel vind je in het Handboek Bomen 2022 in Hoofdstuk 15 | Boomtaxatie. Uiteraard is het berekenen van boven- en ondergrondse groeiplaatsen nog steeds de basisfunctionaliteit van het rekenprogramma.

Log in op onze website en bekijk de mogelijkheden van het Rekenprogramma Boommonitor. Via de in het programma opgenomen vraagtekens (?) worden alle functionaliteiten toegelicht. Zo leer je het programma snel en eenvoudig kennen. Als je nog niet aangemeld bent voor de Landelijke Gebruikersdag op 19 mei kun je dat gelijk via diezelfde inlog ook even doen.

TERUG