Geen aantallen maar volume
4 jul 2023

Sinds de lancering van Handboek Bomen 2022 heeft de term boomkroonvolume een vlucht genomen. Waar het voorheen lastig was om het waardeverschil tussen een sierpeer en een eik aan te geven, maakt het boomkroonvolume duidelijk waar het om gaat.

Het boomkroonvolume (BKV) bepaalt het rendement van de functies van bomen. Hoe groter en ouder de bomen, hoe meer functies ze vervullen. Beleidsmatig sturen op boomaantallen lijkt dus iets van het verleden. Een monumentale boom die vervangen wordt door één jonge boom geeft een enorme terugval in BKV. Waar mogelijk zal het Norminstituut Bomen het BKV integreren in lopende processen. We zijn erg blij dat zowel opdrachtgevers als opdrachtnemers het BKV omarmen en het belang steeds vaker benadrukken.

Tijdens de afgelopen Gebruikersdag in Apeldoorn hebben we de deelnemers via een quiz met het BKV aan het werk gezet. Dat was voor velen een heuse uitdaging en het competitieve element was een erg leuke bijkomstigheid! De Landelijke Gebruikersdag gemist? Lees de terugblik of bekijk de sfeerimpressie.

En zet de komende Landelijke Gebruikersdag op 30 mei 2024 in Breda alvast in je agenda!

TERUG